החל מסוף שנת 2013 מחייבת מדינת ישראל הנגשה של אתרי אינטרנט. לפי מסמך "קווים מנחים לנגישות תכנים באינטרנט" של מכון התקנים, יש קווים מנחים שמגדירים כיצד לבצע הנגשת אתרים עבור אנשים עם מוגבלויות. בתוך כך, הנחיות הנגישות גם מגדירות שלוש רמות של נגישות: רמה A שהיא הנמוכה ביותר, רמת AA בינונית ורמת AAA הגבוהה ביותר. במאמר זה נתרכז ברמה AA, שהיא הרמה שאליה שואפים מרבית האתרים.
תקן נגישות AA - כל המידע

איך קובעים את הקריטריונים לכל רמת נגישות?

אתרים נגישים הם אתרים שמאפשרים לכל אדם עם סוג של מוגבלות לגלוש בהם. עם זאת, קיימים הבדלים מבחינת האופן שבו נקבעים קריטריונים לכל רמת נגישות. בפועל, אותם קריטריונים נקבעים על פי מידת החיוניות של היבטי הנגישות עבור אנשים עם מוגבלויות – כמו גם על פי מידת היכולת הטכנולוגית לפתור את הבעיה.

הדרישה בישראל: עמידה ברמה AA

בקביעת הקריטריונים נלקחים בחשבון נושאים ובהם מידת הישימות של ההנחיות, הידע הנדרש מהמפתחים, פגיעה אפשרית במראה ובאופי האתר וקיומם של פתרונות עקיפים לבעיה שפוגעת ביכולת של בעלי מוגבלויות לגלוש בו. על כל פנים, הדרישה בישראל היא לעמידה ברמה AA ולכן כדאי לדעת מה היא כוללת.

הזנת קלט ברמת נגישות AA

רמת נגישות AA מרחיבה עוד יותר את קהל היעד שיכול ליהנות מההנגשה. ברמה AA יש לספק לגולשים עזרה בהזנת קלט עם הצעות לתיקון שגיאות ומסמך המאפשר סקירה של הפרטים ואישורם. כמו כן, באתרים נגישים שעומדים ברמת AA תמיד יתבקש אישור של הפרטים המוזנים בטופס לאחר מילואם – תוך ניתנת אפשרויות התיקון המתבקשות.

רמה AA והשפעתה על סרטונים או קטעי אודיו

בסרטונים או קטעי אודיו שמופיעים באתר שעומד בתקן נגישות AA צריכה להיות אופציה חלופית לגישה למידע זהה. זה אומר שאם האודיו אינו בשידור חי עליו להופיע לצד תסריט חלופי שבו תיאור ברור של המידע הקולי – בעוד וידאו שאינו בשידור חי יכלול טקסט חלופי שמתאר גם את ההתרחשות. במקביל, כל וידאו שאינו בשידור חי יהיה בעל כתוביות תואמות ותיאור קולי של האירועים (או כתוביות שמתארות את המתרחש).

הבחנה בין עיקר לתפל בתקן AA

רמת נגישות AA מחייבת את בעלי האתר לאפשר לבעלי מוגבלויות להבחין בבירור בין עיקר לתפל. הבחנה זו משיגים בעזרת אפשרות לקריאה ושימוש באתר ללא כל איבוד של תוכן – עם גודל טקסט כפול בגודלו. יתרה על כך, בתקן AA חל איסור על שימוש בתמונות של טקסט אלא בגופנים קריאים בלבד.

השפעת תקן AA על עבירות וצורת הגלישה באתר

תקן נגישות AA אמור לאפשר לפחות שתי אפשרויות לגישה לכל תוכן באתר: כמו למשל באמצעות שימוש במפת חיפוש, תיבת חיפוש, תוכן עניינים, רשימת קישורים לדפים נפוצים וכן הלאה. במילים אחרות, היבט זה של רמת AA נוגע לעניין העבירות והגלישה בתוך אתרי אינטרנט.

מידע ופוקוס מקלדת לגלישה נוחה

בתקן AA יש לספק מידע תקני עבור כותרות (Headings) ועבור תוויות (Labels) בטפסים ורכיבי ממשק מורכבים. לצד אלו, יש לספק לגולשים סימון חזותי לפוקוס מקלדת. במקלדת זו יכולים להשתמש גולשים בעלי מוגבלויות על מנת לנווט באתר ולהגיע בקלות מעמוד לעמוד.

איך נגישות ברמה AA תורמת לבעלי מוגבלויות?

ההבדל בין דרגות הנגישות הוא יחסית משמעותי. כך למשל באתרים נגישים ברמת AA חייבת להיות אופציה לשינוי גודל הטקסט עד 200% ללא שימוש באמצעי עזר חיצוני, כמו גם סדר קישורים קבוע שלא משתנה בעת הניווט באתר. עוד קובע התקן כי בדרגת הנגישות הזו יש לאפשר אופציה לחזרה, בדיקה ואישור בכל טופס למילוי עם אלמנט חוקי או כלכלי – על מנת למנוע טעויות בהזנה.

פעולות שמתבצעות להנגשת אתרים בדרגת AA

חלק מהפעולות שמאפשרות הנגשת אתרים לדרגת AA נעשות מאחורי הקלעים. זה ניכר בנושא של נהירות ובחובה לציין לפני שינוי שפה (באתר שכולל כמה שפות) באמצעות זיהוי בקוד HTML. את הזיהוי מכניסים לתוך הקוד עם השורה <blockquote lang="en"> ובאופן שלמעשה מאפשר לעדכן את הגולש בדבר שינוי השפה תוך כדי השימוש באתר.