הנגשת אתרים היא נושא קריטי שרלוונטי עבור מאות אלפי בעלי ומפעילי אתרי אינטרנט, אפליקציות או תוכנות מקוונות שונות בישראל. כמו כן, התקנות שאומצו בישראל קיימות גם במדינות מערביות אחרות ברחבי העולם ולכן כדאי להכיר אותן לעומק. באמצעות היכרות עם התקנות השונות ניתן להנגיש את כל סוגי האתרים עבור קהלי יעד שונים ולהימנע מסנקציות וקנסות. בתוך כך, הנגשה נכונה של אתרים, תוכנות ואפליקציות מעלה את הסיכוי להגיע לקהלי יעד חדשים ולהגדיל את הרווחים.
כל מה שחשוב לדעת על הנגשת אתרים

הרקע לצורך בהנגשת אתרים

ראשית, חשוב לדעת כיצד ומדוע נוצרו התקנות עבור הנגשת אתרים בארץ ובעולם. התקנות הן תוצאות של עלייה בכמות השימושים באינטרנט ותלות שנוצרה בכלים מקוונים. נכון להיום, האינטרנט משמש גברים ונשים בכל הגילאים ובהם גם בעלי מוגבלויות. אותם בעלי מוגבלויות זקוקים לתכונות מיוחדות באתרי האינטרנט ומטרת ההנגשה היא להפוך אותם לזמינים יותר עבורם. לפיכך, החל משנת 2013 נכנס לתוקף חוק הנגשה של אתרי אינטרנט ואפליקציות וכיום כבר ברור ההיגיון העסקי והחברתי מאחוריו.

הנמענים של הנגשת אתרים

עוד דבר שחשוב לדעת על הנגשת אתרים הוא שמדובר בקהל יעד רחב. הנמענים העיקריים הם מטבע הדברים גולשים עם מוגבלות ראייה, אך לצדם יש להזכיר גם גולשים עם מוגבלות פיזית, גולשים בעלי מוגבלות שכלית ומתקשים שסובלים מקשיי תפעול, חשש מטכנולוגיה וכן הלאה.

היתרונות של הנגשת אתרים

מומלץ להביא בחשבון את היתרונות הפרקטיים של הנגשת אתרים ולהכניס אותם למערכת השיקולים. בעזרת הנגשת אתרים אפשר להגדיל את כמות הגולשים באתר, לגלות אחריות חברתית ולעמוד בדרישות חקיקה ותקנות הנגישות. בתוך כך, הנגשת אתרים מומלצת כי בעזרתה אפשר לשפר את החשיפה של אתר האינטרנט במנועי החיפוש ולעמוד בדרישות של גוגל, רשתות חברתיות וחברות טכנולוגיה אחרות.

מאפיינים של אתר אינטרנט נגיש

ההיבט העיקרי של הנגשת אתרים הוא שימוש במאפיינים מיוחדים ועמידה בקריטריונים מסוימים. אתר שעומד בקריטריונים נחשב מונגש ונהנה מיתרונות שונים בהשוואה לאתרים רגילים. ברמה העקרונית, אתר אינטרנט נגיש אמור לאפשר לכל אדם עם סוג של מוגבלות לגלוש בו ולהעניק לו את אותה תועלת שממנה נהנים אנשים ללא מוגבלות.

דוגמאות לאתרים נגישים

על קצה המזלג אפשר להזכיר כמה דוגמאות להנגשה אפקטיבית של אתרי אינטרנט. מדובר למשל באתר שמתוכנת כך שניתן להשתמש בתוכו בטכנולוגיות מסייעות כגון מסך ברייל, או באתר שבו קיימת אפשרות של דילוג ישירות לאזורים העיקריים. לחילופין, אלו אתרים שבהם כל אזור מקבל כותרת וכל תמונה כוללת טקסט חלופי שמתארת אותה עבור בעלי מוגבלויות. עוד דוגמאות לאתרים מונגשים כוללות שימוש בתוויות בשדות חיפוש וכפתורי פעולה, הטמעת מנוע חיפוש מובנה, עיצוב פשוט ואפשרות לשינוי צבעים לשם התאמה פרסונאלית.

האתרים שעליהם חלות התקנות

בציבור הרחב ישנו בלבול מסוים לגבי אתרי אינטרנט שחייבים להיות נגישים. בנוסף, לאורך השנים חלו עדכוני חקיקה בנושא ולא תמיד קל לעקוב אחר המתרחש. זו הסיבה בגללה צריך לדעת שתקנות השירות לגבי הנגשת אתרים מתייחסות לכל אתר שנותן שירות ציבורי או מידע אודות השירות לציבור. זה כולל כמובן כל ידע מקוון שמועבר דרך אתרי האינטרנט ובו יישומים, דפים, מסמכים, אפליקציות, תוספים, תוכנות, מערכות ועוד.

הבדלים בין אתר קיים וחדש

עוד סוגיה שמטרידה בעלי אתרי אינטרנט שעליהם חלה חובת הנגשה היא ההבדל בין אתר קיים וחדש. לפי החוק, אתר קיים הוא כל אתר אינטרנט שהושק ועלה לאוויר לפני 25.10.15, ולכן הוא חייב לעבור התאמות נגישות עד לתאריך 25.10.17. לשם השוואה, כל אתר שעלה לאוויר מתאריך 25.10.17 ואילך חייב מלכתחילה להיות נגיש.

הנגשת אתרים למחשב ולמובייל

הנחיות התקן הישראלי להנגשת אתרים מתייחסות בנפרד לגלישה מהמחשב לעומת גלישה מהמובייל. בכל הנוגע לגלישה מהמחשב ישנן גם תקנות של גוף תקינה בין-לאומי, בעוד בגלישה ממכשירים ניידים צריך לפעול לפי הנחיות היצרן. ההבדל העיקרי בהקשר הזה הוא בין הנחיות למערכות הפעלה של אפל, אנדרואיד ואחרות.

תהליך הנגשת אתרים

לאחר קבלת החלטה על הנגשת האתר צריך לוודא שהמפתחים מכירים את לשון החוק. מומלץ להעסיק אנשי מקצוע ומומחים מהתחום ולבצע כל פעולת הנגשה ביחס לתקנות ולהנחיות.
אנו ב- iAccessibility מעניקים שירות מלא ומקיף של הנגשת אתרים לבעלי מוגבלויות וברשותנו תוסף נגישות אשר מעניק הנגשה חלקית עם כלי נגישות אשר גם הם חלק מהתקן הנדרש.

עם תוסף הנגישות iAccessibility‏ תוכל להתחיל להנגיש את אתרך תוך מספר דקות!
מעוניין בשירות הנגשה מלא ומקיף? צור עמנו קשר כבר היום: support@iaccessibility.co.il