הנגשה מקצועית ויסודית של אתרי אינטרנט ואפליקציות מאפשרת לאנשים עם מוגבלויות לעשות בהם שימוש נוח וקל. יתרה מזאת, אתרים נגישים משפרים את חווית הגלישה עבור קהלי מטרה נוספים שגודלם מוערך בכ-30% מהאוכלוסייה. תקנות הנגישות קבועות כיום בחוק ונאכפות על ידי גופים רשמיים מטעם משרד המשפטים.
מהי נגישות אתרים

קהל היעד של נגישות אתרים

גולשים עם מוגבלות ראייה מייצגים את קהל היעד העיקרי של תקנות הנגישות. אלו כוללים גולשים עם עיוורון מוחלט, אנשים עם לקויות ראייה ועיוורון צבעים או גברים ונשים שזקוקים להרכבת משקפיים. שנית, קהל היעד כולל גולשים עם מוגבלות פיזית כגון בעיות בידיים שמקשות על תפעול המקלדת והעכבר וגולשים עם מוגבלות שכלית ובעיות בהבנת הנקרא, קשיי קריאה, דיסלקציה וכדומה.

סוגים נוספים של מתקשים

קהל היעד כולל מתקשים מסוגים אחרים ובהם גולשים ממדינות זרות שאינם בקיאים ברזי השפה, אנשים עם קשיי התמצאות באתרי אינטרנט, קשישים שסובלים מקשיי תפעול של כלים מקוונים וכן הלאה. כפי שאפשר להבין גם סוגים נוספים של מתקשים זקוקים להנגשה ייעודית של אתרי אינטרנט ולהנגשת אפליקציות, פלטפורמות מקוונות ותוכנות.

משמעות הנגישות עבור קהל היעד

המשמעות של נגישות אתרים היא שכל אתר קיים, בין אם הוא נותן שירות או מציג מידע לציבור, חייב לאפשר לאנשים עם מוגבלות להפיק ממנו תועלת מקסימאלית. יתרה על כך, החוק מציין שהתועלת שאותה מפיקים בעלי מוגבלויות מהאתר חייבת להיות לאור תקנות הנגישות זהה לתועלת שאותה מפיקים אנשים ללא מוגבלות.

על מי מוטלת החובה של נגישות אתרים?

בעלי אתרים חדשים מחויבים להנגיש אותם לציבור וכך גם בעלי אתרי אינטרנט קיימים שפעלו והיו פתוחים לציבור לפני תאריך 26.10.17. על פי התקנות, רק בעלי אתרים שהמחזור הכספי שלהם נמוך ממיליון ש"ח בממוצע בשנה יכולים לקבל פטור מהנגשתם. במילים אחרות, חובת ההנגשה חלה על כל בעלים או מפעילים של אתר אינטרנט שנותן שירות לציבור ואין הבדל בין אדם פרטי גוף שפועל למטרות רווח, מלכ"ר או גוף ציבורי.

תו תקן להנגשת אתרים

נגישות אתרים מתבטאת בפועל במענה לתקן שנקבע על ידי מכון התקנים הישראלי. דרישות תקן 5568 של מכון התקנים הישראלי מפרטות על שורה ארוכה של קריטריונים. כך לדוגמה, על מנת להפוך אתר לנגיש צריך לבצע מיפוי לרכיבים שאותם צריך להנגיש. מיפוי הרכיבים נערך בדרך כלל לאחר וידוא חובת ההנגשה והתייעצות עם אנשי מקצוע.

מי מבצע את ההנגשה בפועל?

בשלבים הבאים של הנגשת אתרי אינטרנט צריך לקבל החלטה מי יבצע את ההנגשה. האפשרויות שעל הפרק כוללות הנגשה על ידי מפתחים חיצוניים, או לחילופין על ידי מפתחים שמועסקים על ידי בעלי האתר. האפשרות של הנגשת אתרים על ידי מפתחים שמועסקים על ידי הבעלים רלוונטית בדרך כלל רק באתרים גדולים. במידה וההנגשה מתבצעת על ידי ספק חיצוני, רצוי לקבל הצעת מחיר מסודרת, לאסוף המלצות ולערוך חוזה התקשרות. אם לחילופין ההנגשה נשארת בתחומי הארגון, יש לוודא שהמפתחים למדו את הנושא לעומק, במקרה זה ניתן שהם יטפלו בהנגשת האתר בכל הקשור להתאמות קוד HTML ולטפסים, טיפול בהצהרת נגישות עם מנהלי החברה ולהתקין תוסף נגישות מתקדם כהשלמה להנגשה המלאה, במקום להשקיע זמן ארוך מאוד בפיתוח פונקציות אלה.

בדיקות לאחר סיום הנגשת האתר

בדיקה יסודית של האתר מאפשרת לדעת האם הוא עומד בתקן הנדרש של מכון התקנים. את הבדיקה מבצעים בעיקר ביחס לטפסים, התכנים, התבניות, הקישורים וסרטוני הווידאו או התמונות שמוצגים באתר. לצורך הבדיקה ניתן גם להשתמש בטופס בדיקות נגישות שהוכנה על ידי מכון התקנים, או להתייעץ עם אנשי מקצוע מוסמכים. לבסוף חשוב לציין על גבי האתר שבוצעו התאמות נגישות ולהוסיף הצהרת נגישות.

פרטים בהצהרת הנגישות

הצהרת נגישות של אתרים נגישים כוללת פרטים על רמת הנגישות, הדפדפנים שבהם בוצעו הבדיקות, פרטי איש הקשר או רכז הנגישות בארגון, תיאור התאמות הנגישות העיקריות, תיאור פטורים או הקלות, תאריך כתיבת הצהרת הנגישות ולעיתים גם הוספת אייקון שמציין שהאתר אכן הונגש. כתיבת הצהרת נגישות מן הסוג הזה מקלה על קהל היעד לדעת שהאתר מותאם עבורם. עם זאת, חשוב לציין שהחוק אינו מחייב קבלת אישור כלשהו שהאתר הונגש ואין גוף שמוסמך לתת תקן כזה. לכן המעורבות של אנשי המקצוע קריטית ויכולה לסייע לבעלי אתרים שונים.

אצלנו ב- iAccessibility‏ מחכה לך תוסף נגישות שמתאים לכל אתר ופלטפורמה. באם הנך זקוק לשירות הנגשת אתר מלא ומקיף, אנו מזמינים אותך ליצור קשר עם נציגינו וממתינים לפנייתך בהקדם: support@iaccessibility.co.il